Συμμετοχικός Σχεδιασμός & Εργαστήρια Διαβούλευσης

 
Ο εμβληματικός χαρακτήρας του έργου σε συνδυασμό με την πρόθεση ευθυγράμμισης με το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus οδήγησαν στην υιοθέτηση μιας συμμετοχικής προσέγγισης κατά το σχεδιασμό

Φάση Α

Έρευνα Περιοχής & Εργαστήρια Διαβούλευσης

  • Έρευνα Περιοχής
    Σχεδιάστηκε μία διαδικασία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων η οποία εστίασε στα χαρακτηριστικά του πληθυσμού, στις αθλητικές/πολιτιστικές/ψυχαγωγικές υποδομές και στις μείζονες γειτονικές υποδομές (π.χ. ΣΕΦ, ΚΠΣΙΝ, μελλοντικό Συνεδριακό Κέντρο Taekwondo) σε μία προκαθορισμένη περιοχή που αποτελείται κυρίως από τους όμορους Δήμους. Προσδιορίστηκαν δημογραφικοί δείκτες και τάσεις, υπάρχουσες ανάγκες υποδομών αναψυχής/ψυχαγωγίας και δυνητικές συνέργειες με τις εγκαταστάσεις και τους οργανισμούς σε κοντινή απόσταση από την περιοχή του έργου.
  • Εργαστήρια Διαβούλευσης με Συναφείς Φορείς
    Με γνώμονα το όραμα του NEB σχετικά με τη «συμμετοχική διαδικασία», που προβλέπει την ανοιχτή και ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό έργων, υλοποιήθηκαν 3 εργαστήρια διαβούλευσης που παρείχαν την ευκαιρία ενημέρωσης και διατύπωσης ερωτημάτων αναφορικά με την υφιστάμενη ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά και τις χρήσεις του Πάρκου και αποτέλεσαν χώρους ανταλλαγής εισηγήσεων και επισημάνσεων με απώτερο σκοπό τον εμπλουτισμό του υφιστάμενου σχεδιασμού.

pdfΈκθεση Χαρτογράφησης Περιοχής Αναφοράς3.51 MB

pdfΈκθεση Εργαστηρίων Διαβούλευσης2.3 MB

 

Φάση Β

  • Ερωτηματολόγια Πολιτών & Εργαστήρια Διαβούλευσης με Ομάδες Πολιτών

    Πλέον της συμπερίληψης οργανισμών και άλλων φορέων στη συμμετοχική προσέγγιση, η κατανόηση των αναγκών των πολιτών αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας. Τα Ερωτηματολόγια Πολιτών αποτέλεσαν το πρώτο βήμα μίας συνολικής προσέγγισης που είχε ως στόχο την κατανόηση των πολιτών και των προτιμήσεών τους. Το δεύτερο βήμα περιλάμβανε την πραγματοποίηση επιπρόσθετων εργαστηρίων με ομάδες πολιτών, κάθε ηλικίας, με στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη κατανόηση των αναγκών τους.

pdfΈκθεση Δημόσιας Έρευνας Κοινού1.76 MB

 

Φάση Γ

  • Ενημερωτικό Σημείωμα
    Κατά τη διάρκεια μιας προκαθορισμένης χρονικής περιόδου, οι ενέργειες και τα αποτελέσματα της συμμετοχικής προσέγγισης καθώς και το σύνολο της διαδικασίας δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και η ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου. Ο κάθε δυνητικός συμμέτοχος (π.χ. οργανισμός, πολίτες) είχε τη δυνατότητα να υποβάλλει τα σχόλια του σχετικά με τον τελικό σχεδιασμό.

pdfΤελική Έκθεση Συμμετοχικού Σχεδιασμού579.17 KB

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Περιφέρεια Αττικής - Παρατηρητήριο Τεχνικών Έργων

Στο site παρουσιάζονται τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής και στοχεύουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, των υποδομών και της ποιότητας ζωής όλων μας.